lørdag 24. mai 2008

Prøvesmaking

Se for deg en gjeng menn, lettkledde og skitne, uten noe felles talespråk. De løper rundt i skogen, roper rare ting og knasker på alt de kommer over. De krangler om å få prøvesmake blader, og de slåss om å få klatre opp i trær etter rognebær. En legger seg ned og gnager på en stein. En annen sitter under en busk og spiser røtter med jord. Så løper de videre. De slår etter hverandre med små steinøkser som de har laget selv, mens de krangler om den største løvetannen.

En ting som alltid har fascinert meg er hvordan menneskeheten fant ut av ting. Nå tenker jeg ikke på store greier som at det skulle være konger og parlamentarismen og sånt, nei, jeg sikter til de hverdagslige små sakene. Sånn som hva som kan spises, for eksempel. Hvordan fant forfedrene våre egentlig ut at de skulle smake på rabarbra? Hvem gravde ned den første poteten, i den hensikt at den skulle formere seg? Hvem plukket den første kantarellen og tenkte, nam, mat!?

Det som egentlig bekymrer meg mest er hvor mange som må ha gått med i forsøk på å finne daglig brød der ute i naturen. Særlig før i tiden, da verdsvev og andre informasjonskanaler ikke fantes, så måtte det jo ta en viss tid å få informert andre om at kantareller kan spises, mens fluesopp er giftig? Og det måtte jo ta ganske godt med tid før de fant ut hva det faktisk var folk døde av? At det var fluesoppen, liksom, ikke kantarellen? Tenk på alle de folka som har prøvesmakt ting og dødd av det! Svartedauden er nok bare peanøtter i forhold.

Matmangel var høyst sannsynlig hovedgrunnen til all smakingen på naturens goder. Hvis ikke var de bare klin gærne. Men hvem var det egentlig som bestemte at gulrøtter og gressløk er mat, mens barken gjør seg best på trærne? Når ble de bestemt at gress, eller mose for den saks skyld, ikke egner seg i salat? Jeg merker at jeg har tusen spørsmål nå, og ikke ett eneste svar.

Jeg har selv ingen umiddelbare planer om å grille kongler, men jeg fascineres av tanken på om noen har gjort det noen gang. For tenk på en litchi. Liten hard sak med pigger. Ville du ha spist på den hvis ingen andre hadde gjort det før deg? Eller ta kaffe- og kakaobønner. Naturlig å lage varmt drikke av det? Egentlig er jeg ganske imponert over riktige gamledager og tanken på hva folk kan ha gjort, tanken på hvor mange som må ha hatt prøvesmaking som dødsårsak.



Ville du spist litchi hvis ingen hadde gjort det før deg?

3 kommentarer:

Marit E sa...

Akkurat dette har jeg også lurt på! :)

Hanne Maren sa...

Har du lurt på det i det siste, eller var dette noe vi lurte på sammen en gang?

Marit E sa...

Jeg kan ikke huske at vi har lurt på det sammen, selv om det godt kan hende. Men jeg tror nok at det er noe jeg har lurt på siden tidenes morgen.