mandag 26. mai 2008

Melodi Grand Prix

Grand Prix-sirkuset er vel overstått. Semifinalene ryddet bort halve øst-Europa, og det var egentlig greit nok for de av oss som kanskje synes merkelig rytmer og rare danser kan bli litt mye i lengden, og som heller ikke er spesielt begeistret for irske kalkuner.

I min omgangskrets her i Nord ble det arrangert Grand Prix-konkurranse. Gutta i Bjørnehiet konkurrerte mot jentene i Øvre Bjørkåsen SFO. Haha! Vi vant! Vel å merke var konkurransereglene noe spesielle, men regler er regler, og vi gikk seirende ut av kvelden.

Jeg noterte heftig hele konkurransen igjennom, akkurat som vanlig. Grand Prix er spesielt. Jeg tror jeg savner litt sånn det var før, kanskje til og med før jeg ble født. Lenge leve livet (Dollie de luxe, 1984) er naturligvis en av mine favoritter. Da var jeg minus tre år. Oliver (1979) en annen. Mitt liv (1987), Dukkemann (1967) Romeo (1986) og Adieu (1982). Også må vi ha med La det swinge og Nocturne, og I’m not afraid to move on (2003). Årets bidrag føyer seg dessverre ikke inn i rekken av favoritter.

Vi på SFO rangerte Norge på en 10. plass, ren og skjær undervurdering. Vi kom på 5., og dersom det hadde vært sånn at de landene som ikke deltok i finalen ikke kunne stemme, som jeg og ganske mange yrkesaktive journalister har trodd, så hadde vi faktisk fått bronse, bare 15 poeng bak Russland, som også da hadde vunnet. Det er bare å innse at det nok skal et lite under til før Norge vinner MGP igjen. Det er allianser overalt: Den baltiske, den skandinaviske, den tidligere Warzavapakten og øst-Europa. Etter Berlinmurens fall er det blitt helt håpløst.

Grand Prix er morsomt fordi det er så mange meninger. Ta Jostein Pedersen for eksempel. Han skrev lørdag i VG om at det kom til å bli trangt i toppen fordi det var så mange favoritter, og at publikum skulle regne med er triller mellom Sverige og Ukraina. Ehm… Sverige kom på 18. plass? Som fortjent, spør du meg. Ukraina derimot var faktisk ganske solid. De fikk en 2. plass, bak Russland som valgte å ta med seg skøyter opp på scenen. Jeg er ikke helt sikker på hvordan det hadde gått dem uten. Videre kaller GP-mannen ”Romanias opera-duett” (Dette er et sitat!) for vakker, og han ba folket se opp for Porugal som han mente ville komme veldig godt ut av stemmerunden. Det gjorde de ikke, heldigvis. 13. plass. Det eneste fornuftige GP-”eksperten” skrev var at publikum måtte se opp for showkoreografi og kostymer som så ut som de var skapt i skingrende migreneanfall.

Tidligere har jeg alltid vært veldig sånn ”Heia Norge”. I år var det viktigste at Hellas ikke vant, slik det så ut en stund. For det første var en pipete jente i rosa kjole ikke himmelen i mine ører og øyne. For det andre hadde Bjørnehiet vunnet over SFO dersom Hellas hadde gått av med seieren, og det hadde jo ikke vært noe særlig artig.

På VG-nett diskuteres Grand Prix blant ivrige sjeler. ”HateRussa” skriver at Hellas burde vinne fordi hun selv er halvt gresk. ”Per Ove” mener at Ukrainske Ani Lorak burde vinne fordi hun hadde ”helt topp pupper”. ”Per” mener at Bosnia (barnehageforestillingen) og Frankrike (mannen med heliumen) burde vinne fordi det var den beste musikken, det samme mener JellyBelly som kunne kjøpt akkurat de to sangene. Jeg registrerer at folk har forskjellig smak, også innad i landet.

Min personlige rangering, med tre av de fire store på bunnen:

1 Armenia (Én jente, tre menn. Ekte GP-låt) 4. plass
2 Serbia (litt Nocturne-aktig) 6. plass
3 Ukraina (Lik kjole som Sverige) 2. plass
4 Danmark (Danske kjekkas, fin sang) 15. plass
5 Norge (!) 5. plass
6 Albania (16-åring med Carolas vindmaskin) 17. plass
7 Island (Pen duett, rosa sko) 14. plass
8 Israel (Flinke, barske karer) 9. plass
9 Russland (Med skøyter) 1. plass
10 Latvia (Pirater) 12. plass
11 Hellas (Rosa kjole) 3.plass
12 Tyrkia (Gitarkameratene) 7. plass
13 Romania (Duetten, skingrende dame, flink mann) 20. plass
14 Portugal (Kraftig sangerinne) 13. plass
15 Sverige (sølvkjole. Generelt sett huff.) 18. plass
16 Finland (tøffe-tøffe-tøffe-tøff) 22. plass
17 Spania (Den fæle dansen) 16. plass
18 Georgia (Hun blinde sangeren) 11. plass
19 Kroatia (Gatemusikantene) 21. plass
20 Aserbajdsjan (engler og skumle ting) 8. plass
21 Polen (hvitt flygel, amerikansk dame) 24. plass
22 Bosnia/Herzegovina (Barneforestilling, uff!) 10. plass
23 Tyskland (Spice Girls-greie) 23. plass
24 Storbritannia (fargerik, 80-tall) 25. plass
25 Frankrike (Heliumsmannen) 19. plass

(- Ja, jeg vet at jeg går veldig opp i dette!)

Spansk dans.

Notater.

Mange meninger på SFO.

Anette og Lisa diskuterer konkurranseregler med hiet.

2 kommentarer:

Espen sa...

Sikker på at hun ikke diskuterer konkurranseregler med dommeren? ;)

Hanne Maren sa...

Det kan nok tenkes, Gabrielsen. Det kan nok tenkes! ;)